Δεν Μιλάει Ακόμα; Η υπογραφή του μωρού θα μπορούσε να βοηθήσει το παιδί σας να αποφύγει τη λίστα αναμονής της λογοθεραπείας

  • Post author:
  • Post category:Business

Άργησε το παιδί σου να μιλήσει; Έχετε αποκλείσει κάθε πιθανότητα απώλειας ακοής; Καταλαβαίνει ξεκάθαρα πολλά από αυτά που λέτε αλλά δεν μπορεί να μιλήσει ακόμα;

Ως γονείς, έχουμε δίκιο να ανησυχούμε όταν τα μωρά μας δεν φτάνουν τα αναπτυξιακά τους ορόσημα. Καταρχάς, μπορώ να πω ότι η πλειονότητα των ανησυχιών των γονιών θα αποδειχθεί ότι είναι καθυστερημένη ομιλία, που σημαίνει ότι το παιδί καταλαβαίνει αλλά δεν μπορεί να εκφραστεί και θα φτάσει στο χρόνο. Ωστόσο, ορισμένα παιδιά θα έχουν πολύ συγκεκριμένες διαταραχές λόγου και ομιλίας. μπορεί να μην καταλαβαίνουν πολλά από αυτά που ακούν και θα συνεχίσουν να χρειάζονται πολύ εξειδικευμένη υποστήριξη και εκπαίδευση. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας οι γονείς να εκφράσουν τις ανησυχίες τους σε έναν σχετικό επαγγελματία υγείας.

Καθώς το μωρό μας με την ακοή μεγαλώνει και αναπτύσσεται, αγωνιούμε για το αν η έλλειψη ήχων ομιλίας, λέξεων και φράσεων είναι φυσιολογική ή όχι, έχει δυσκολίες να εκφραστεί και αν θα γίνει κατανοητό από τους άλλους εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.

Καθώς οι λίστες αναμονής λογοθεραπείας κλειδαρασ αθηνα κεντρο μεγαλώνουν ολοένα και περισσότερο, αξίζει να είστε σε εγρήγορση και να κάνετε ό,τι περισσότερο μπορείτε για να δώσετε στο μωρό σας την καλύτερη δυνατή αρχή στην αποτελεσματική επικοινωνία. Σε μέρη της Ιρλανδίας, για παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2009, η μέση περίοδος αναμονής για αξιολόγηση ήταν 17-22 μήνες, ενώ ο χρόνος αναμονής για θεραπεία ήταν 24-32 μήνες. Παρόμοια στατιστικά στοιχεία αναφέρονται και σε άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου, στην Αμερική και την Αυστραλία επίσης.

Η ιδιαίτερη δυσκολία με τα ορόσημα του μωρού, ωστόσο, είναι ότι παρέχουν μόνο έναν πρόχειρο οδηγό για το τι είναι «φυσιολογική» ή μέση ανάπτυξη. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και μπορεί να υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, επομένως είναι ανοιχτό σε ερμηνείες, κάτι που περιττό να πούμε ότι μπορεί επίσης να επηρεαστεί από ζητήματα χρηματοδότησης μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών. Όπως είναι λογικό, δεν υπάρχει ατελείωτο καζάνι και πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην πρόσβαση στις υπηρεσίες τους.

Είναι το μωρό που υπογράφει κατάλληλο για εσάς και το παιδί σας;

Οι απογοητεύσεις μου μπορεί να ήταν εμφανείς όταν η ανιψιά μου σχολίασε πρόσφατα την έλλειψη λέξεων ή κατανοητών φράσεων του 22 μηνών γιου της. Η πρότασή μου να χρησιμοποιήσει τη νοηματική γλώσσα του μωρού για να ενθαρρύνει την επικοινωνία έγινε δεκτή με γέλια και απέρριψε την ιδέα λέγοντας: «Έχω ακούσει ότι θα σταματήσει να μιλάει; Υποθέτω ότι δεν ήταν ένα φωτισμένο κοινό, παρόλο που γνώριζε το υπόβαθρό μου ως Ειδική Καθηγήτρια.

Μόλις χθες διάβασα ένα σχόλιο σε ένα φόρουμ από μια μητέρα, η οποία είπε ότι η υπογραφή δεν λειτούργησε για την κόρη της…και μετά συνέχισε λέγοντας ότι η κόρη της ήταν πολύ νωρίς. Γιατί τότε ήθελε να εισαγάγει την υπογραφή, αναρωτήθηκα.

Τα παιδιά γνωρίζουν τις δικές τους ικανότητες και περιορισμούς και θα χρησιμοποιήσουν τα σημάδια διαφορετικά. Μερικοί θα χρησιμοποιήσουν μερικά σημάδια για λίγες μόνο εβδομάδες καθώς αναπτύσσουν και εξασκούν τους ήχους και τις δεξιότητές τους, ενώ άλλοι θα αρκεστούν στο να τα χρησιμοποιούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συνήθως παράλληλα με την αναπτυσσόμενη ομιλία τους, μέχρι το σημείο στο οποίο έχουν πλήρη αυτοπεποίθηση. Τα περισσότερα παιδιά θα σταματήσουν την υπογραφή όταν αποκτήσουν αυτοπεποίθηση ομιλητές και τα παιδιά με πρόσθετες ανάγκες μπορεί να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την υπογραφή για λίγο περισσότερο.

Η 18 μηνών εγγονή μου χρησιμοποιούσε μόνο ένα σημάδι και το χρησιμοποιούσε μέχρι τα τρία της. Το πολύ πεισματάρικο σερί της την εμπόδισε να φωνάξει τη λέξη «παρακαλώ», οπότε υπήρξαν κάποιες μάχες μεταξύ εκείνης και της μαμάς όταν ζήτησε πράγματα. Χάρηκε που της έδειξαν το σημάδι παρακαλώ και έγινε μια αυτόματη αντίδραση που χρησιμοποίησε με λατρεία και με καλό αποτέλεσμα από τότε.

Σημαντικά στοιχεία για τη νοηματική γλώσσα του μωρού.

Η υπογραφή με μωρά που ακούνε συνοδεύεται πάντα από ομιλία και κανονική συνομιλία. Μόνο οι λέξεις-κλειδιά υπογράφονται, με τον ίδιο τρόπο που ένας γονέας δίνει συνήθως έμφαση στο λεξιλόγιο όταν μιλά στο μωρό ή το μικρό παιδί του.
Τα σημάδια είναι επισημοποιημένες χειρονομίες που μεταφέρουν νόημα μεταξύ γονέα και παιδιού. Αυτά τα ζώδια θα είναι πιθανότατα η πιο κοντινή προσέγγιση που μπορεί να διαχειριστεί με το ζώδιο που του δίδαξες, δεδομένης της ηλικίας του και της αναπτυσσόμενης σωματικής επίγνωσης. Θα γνωρίσετε τις λεπτές αποχρώσεις και θα μπορέσετε να ξεκαθαρίσετε το νόημα με το παιδί σας. Όλα αυτά οδηγούν σε καλύτερη επικοινωνία μεταξύ σας.
Τα σημάδια γίνονται μπροστά από το σώμα, εφιστώντας έτσι την προσοχή στο πρόσωπο, στη συνολική γλώσσα του σώματος και στο σκοπό της επικοινωνίας.
Τα σημάδια μπορεί να προέρχονται από το Makaton, τη νοηματική γλώσσα του μωρού, το ASL, το BSL ή το αντίστοιχο στη χώρα σας. Εάν το παιδί σας πηγαίνει στο νηπιαγωγείο ή στο νηπιαγωγείο, τότε εξοικειώστε το προσωπικό με τα σημάδια που χρησιμοποιεί το παιδί σας.
Σε μια πιο προσωπική σημείωση.

Ως παιδιά δεν σκεφτόμασταν τίποτα να χρησιμοποιήσουμε ταμπέλες για τσάι, καφέ, ναι, όχι, ποτό, τηλέφωνο, δείπνο, ΟΚ, σταματήστε. Όλοι εργαζόμασταν στην οικογενειακή αυλή ξυλείας όπου δεν μπορούσες να ακούσεις ή να ακουστείς πάνω από τον ήχο από τους πάγκους με κυκλικό πριόνι και τις μηχανές κοπής. Δεν το σκεφτήκαμε ποτέ ως